Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
Dodatak ishrani ne može biti zamena za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

U redu
bronhoklir-logo

Šta je kašalj i kako nastaje

DA LI STE ZNALI KAŠLJEM SE TELO BRANI?

Kašalj je odbrambena reakcija - refleks.

Kao svaki refleks, kašalj započinje nadražajem koji ga pokreće. Najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah, praćen suženjem dušnika i grkljana, što se čuje kao kašalj. Evo nekoliko čestih uzroka pojave kašlja:

INFEKCIJE KOJE NAJČEŠĆE IZAZIVAJU KAŠALJ

Prehlada i grip

Prehlada i grip koje prati osećaj suvog“ grla su obično infekcije koje utiču na pojavu kašlja. Kako su virusi i bakterije izazivači ovih infekcija, obično je potrebno oko dve nedelje da se ovaj tip kašlja smiri, a kod virusnih infekcija i duže (oko 4 nedelje).

Infekcije

Infekcije poput bronhitisa i upale pluća su takođe praćene kašljem. Ove infekcije često prate i drugi simptomi poput: povišene temperature, bolova u grudima, opšte slabosti organizma. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, odmah se javite vašem lekaru.

Astma

Astma, bilo da je uzrok pogoršanja infekcija ili alergija, takođe može biti uzrok kašlja, koji nastaje zbog opstrukcije disajnih puteva. Astmatični kašalj obično prati sviranje u grudima u ranim jutarnjim časovima i po tome se može prepoznati. Ukoliko imate ovakve simptome i sumnjate da imate astmu, odmah se javite vašem lekaru.

PUŠENJE

Štetno dejstvo duvanskog dima na kardio-respiratorni sistem, kao i na ceo organizam je alarmantno. Od 4000 hemikalija koje nastaju u zapaljenoj cigareti, čak 69 njih je kancerogeno. Pušenje je jedan od čestih izazivača hroničnog kašlja bilo kod aktivnih, tako i kod pasivnih pušača, odnosno osoba koje su izložene duvanskom dimu, posebno u zatvorenim prostorijama.

ALERGIJSKE REAKCIJE

Za neke je proleće prava radost, ali za druge ljude, može biti i nevolja, ukoliko su alergični na polene trava i korove koji se nalaze u prirodi. Kod alergičnih osoba, mogu se javiti simptomi kod gornjih disajnih puteva (zapušen nos, kijavica, itd…), kao što su uporni kašalj. Takođe, i alergeni koji se nalaze u zatvorenom prostoru, kao što je kućna prašina i sl. mogu izazvati alergijske reakcije, kao što su kašalj i drugi simptomi.

DRUGI UZROCI KAŠLJA

Retko se dešava da i strano telo bude uzrok kašlja. Ali, ako je neko strano telo dospelo u dušnik (najčešće riblja ili pileća kost, delovi dečijih igračaka), u tim slučajevima je potrebna hitna intervencija, odnosno vađenje stranog tela u specijalizovanoj (pulmološkoj ili ORL) ustanovi.

ZAŠTO JE VAŽNO LEČITI KAŠALJ?

Da li ste znali - kašalj putuje brzinom od preko 100 km/h

Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih puteva lete brzinom od preko 150 km/h!

Zato se uvek savetuje, da kada kašljete, stavite ruku na usta, jer kapljice mogu neverovatnom brzinom dospeti u okolni prostor i/ili do drugih ljudi.

Kašalj je posledica nekog oboljenja, te postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj, već njegov uzrok!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti.

Saznajte koje vrste kašlja postoje

Saznajte više
slika dole